BBQ zomerklaar maken: vroeg begonnen is half gewonnen
Ondanks dat het échte mooie weer vaak nog even op zich laat wachten, is het goed om op tijd te beginnen met het zomerklaar maken van jouw BBQ – dit wil zeggen: een volledige check-up van het toestel. De binnenkant van je BBQ schoonmaken, het BBQ rooster reinigen, controle van de gasfles & aansluiting en de buitenkant van je BBQ schoonmaken. Een veel gemaakte fout is om je barbecue op de dag dat je hem voor het eerst weer wilt gebruiken, pas uit de bergplaats te rollen. Het is aangewezen om hem minstens enkele dagen op voorhand volledig schoon te maken en even te testen.
Tip 1 – De binnenkant van je BBQ schoonmaken
Ook al onderging je toestel een verplichte schoonmaakbeurt vóór z’n winterslaap, het is belangrijk de binnenkant grondig te controleren alvorens je er terug mee aan de slag gaat. Vaak is het namelijk zo dat er zich binnenin schimmels kunnen ontwikkelen door de vochtigheid tijdens de koude wintermaanden. En laat een beschimmelde barbecuebereiding nu het laatste zijn dat je op je bord wenst te krijgen. Voorts bestaat het risico dat er insecten of ongedierte naar binnen zijn geslopen. In geval van schimmelvorming of ongewenste diertjes, raden we bijgevolg aan de binnenkant grondig af te wassen met een microvezeldoekje, lauw/warm water en wat mild afwasmiddel. Vervolgens is het belangrijk alles goed af te spoelen en daarna grondig af te drogen.
Bij een gasbarbecue dien je ook steeds de branders en de venturibuizen na te kijken. Ook daar kunnen zich spinnen en insecten bevinden die webben/nesten hebben gemaakt. Zo ontstaat het risico dat de gastoevoer naar de branders geblokkeerd geraakt. Verwijder de branders van het toestel zoals aangegeven in de handleiding en reinig ze grondig met een Barbecook schoonmaakborstel. Reinig vervolgens ook de venturibuizen. Dit doe je best met een lange flexibele borstel. Eenmaal klaar, plaats je alles terug zoals het hoort. Daarnaast is het cruciaal de vetopvangpotjes of -lades te controleren en schoon te maken. De vetopvangpotjes en -lades van Barbecook zijn trouwens vaatwasbestendig.
Bij een houtskoolbarbecue dien je erop te letten dat de kuip en schouw proper is en de voet of asopvangpot volledig geledigd is. Weg dus met alle assen en onverbrande houtskool!
Tip 2 – Je BBQ rooster reinigen
De volgende stap tijdens de check-up van je barbecue is: je BBQ rooster reinigen. Barbecook biedt heel wat kwalitatieve accessoires aan om deze taak tot een goed einde te brengen. Zo kan je kiezen voor een 3-in-1 borstel, waarmee je kan borstelen, schuren én schrapen, een tweekoppige borstel of zelfs een extra lange spiraalborstel. En wat dacht je van Barbecook’s grill cleaner, een vulkanische steen die al jaren door professionele chefs wordt gebruikt om vuil, vet en aangebrande etensresten sneller en grondiger te verwijderen.
Het is uit den boze agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Je BBQ rooster reinigen doe je dus best met een mild/pH-neutraal reinigingsmiddel. Daarna is het belangrijk het rooster goed af te spoelen en grondig af te drogen.
Slaag je er toch niet zo gemakkelijk in om het aangekoekte vuil van je rooster te elimineren? Zet je toestel dan een 10-tal minuten aan met alle branders op de hoogste stand. Zo brandt het grootste vuil van het barbecuerooster op. Hierna kan je het overige vuil gemakkelijk weg borstelen met een van de schoonmaakaccessoires. Let er hierbij wel op dat je eerst tip 3 (controle gasfles & -aansluiting) hebt afgecheckt.
Werk je met gietijzeren roosters, wrijf deze dan na het schoonmaken in met wat neutrale olie zoals zonnebloem- of arachideolie. Dit om roestvorming te voorkomen.
Wees maar zeker, je BBQ rooster reinigen zal nog nooit zo vlot verlopen zijn na het opvolgen van bovenstaande tips, succes!
Tip 3 – Controleer de gasfles en gasslang van je gasbarbecue
Ben je in het bezit van een gasbarbecue, dan is het belangrijk je gasfles op een correcte manier aan je toestel te koppelen. Hiervoor heb je de juiste gasregulator en -slang nodig. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat de druk die op je gasfles staat, wordt gereduceerd. De druk in een gasfles is namelijk vaak veel hoger dan wat een barbecue nodig heeft. Controleer ook zeker de datum die op je gasslang vermeld staat. Reguliere gasslangen hebben een levensduur van 5 tot 10 jaar. De winterse weersomstandigheden kunnen echter ook een invloed hebben op het materiaal van je gasslang. Controleer dus steeds voor de zekerheid je gasslang op lekkages, ook al is de vervaldatum nog niet bereikt. Hoe doe je dit best?
- Maak een zeepsopje.
- Eens de volle gasfles op de barbecue is aangesloten en alle regelknoppen van je barbecue op ‘OFF’ staan, draai je de gasfles langzaam open.
- Bevochtig vervolgens de aansluiting en de slang lichtjes met het zeepsopje.
- Ontstaan er zeepbelletjes? Slecht teken, er ontsnapt gas! Geen zeepbelletjes te bespeuren? Dan ben je safe!
Tip 4 - De buitenkant van je BBQ schoonmaken
Vervolgens is de buitenkant van je barbecuetoestel aan de beurt. De buitenkant van je BBQ schoonmaken is een stap die velen zouden durven overslaan, maar geloof ons, je barbecue zal er deugd van hebben om van z’n winters stoflaagje verlost te zijn. Voor deze taak kan je gebruik maken van een microvezeldoekje, lauw/warm water en wat mild afwasmiddel. Indien er zich hardnekkige vlekken op de geëmailleerde onderdelen bevinden, kan je eventueel gebruik maken van een schurend schoonmaakaccessoire. Probeer dit echter te vermijden. Na de schoonmaakbeurt spoel je de buitenkant grondig af. Als laatste zorg je ervoor dat je toestel volledig droog is. Dit is immers belangrijk vooraleer je er de beschermhoes overheen trekt. Nattigheid kan zorgen voor schimmelvorming en dat zou zonde zijn van al je schoonmaakwerk!
BBQ zomerklaar? Let’s get the party started!
Je BBQ zomerklaar maken zit er op, nu is het tijd voor het echte werk: het barbecueën! Ook in deze fase dien je nog een laatste check-up te doen, namelijk: heb je alle nodige hulpmiddelen en accessoires om er helemaal in te vliegen dit barbecueseizoen?
- Controleer of je nog voldoende houtskool/kokosbriketten hebt en of deze nog bruikbaar zijn (niets erger dan vochtige kolen/briketten).
- Ben je in het bezit van de juiste aanmaakaccessoires? Denk hierbij aan een houtskoolstarter, aanmaak houtwollen, lucifers…
- Kijk na of je de nodige basisaccessoires in huis hebt om je vlees of groentjes om te draaien. Een spatel, een tang, een vork, noem maar op!
- Heb je ook nagedacht over accessoires om je barbecuesessie naar een hoger niveau te tillen? Van een pizzasteen tot een kiphouder en van een marinade injector tot rookaccessoires, Barbecook heeft het allemaal!
- Je BBQ schoonmaken en je BBQ rooster reinigen blijven natuurlijk doorheen het hele barbecueseizoen uiterst belangrijk. Zorg dus dat je steeds genoeg schoonmaakaccessoires in huis hebt.
- Denk tenslotte ook aan je veiligheid en investeer in een mooi schort en een goed paar handschoenen!
That’s it, zoals je ziet: je BBQ zomerklaar maken is een fluitje van een cent na het doorlopen van bovenstaande stappen! Dan rest ons niks anders dan te zeggen: geniet van de eerste barbecue van het jaar!