¿Paella, Qué?
Paella, het wereldberoemde Spaanse gerecht, vindt zijn oorsprong in de rijstvelden van Valencia. Oorspronkelijk was paella een maaltijd voor boeren en arbeiders, gemaakt met de beschikbare ingrediënten van het land: rijst, verse groenten en: konijn, kip of slakken. Dit alles werd bereid in een grote, ondiepe pan boven een open vuur. Met de tijd heeft het gerecht zich ontwikkeld en varianten gekregen, waaronder de bekende ‘paella de marisco’, maar de essentie van het samenkomen en delen van deze rijke, hartige maaltijd blijft ongewijzigd. Paella is niet alleen een culinair hoogstandje, maar ook een symbool van de Spaanse cultuur en gastvrijheid.
!Vamos!
Laten we teruggaan naar de basis en genieten van een paella, bereid boven het open vuur van de Barbecook Nestor! Pak een paar houtblokken, steek ze aan met enkele aanmaakwollen en wacht tot je een prachtig vuur hebt. Eens de platen heet zijn, wrijf je ze in met zonnebloemolie. Plaats dan de Barbecook brochettenhouder precies in de dynamic centre van Nestor en je bent klaar om te beginnen!
We trappen af met een korte grillsessie voor de zeevruchten! Zo kunnen we vervolgens zorgeloos aan de rijst beginnen. Laat de scampi's, langoustines, inktvisringen en calamares steaks kort en krachtig grillen op de platen van Nestor. Kruid ze met viskruiden, peper en zout. De inktvis en calamares kunnen ook alvast gekruid worden met paellakruiden voor die typische kleur. Haal de zeevruchten van het vuur en zet ze even opzij. Vervolgens gaan we de mosseltjes en schelpen grillen op de platen, samen met wat mosselgroentjes, peper en zout. Blus het geheel af met een scheutje witte wijn. Zet deze hierna even aan de kant.
Plaats vervolgens de grote Junko paella schaal op het verhoogde grillrooster van de Nestor! Schenk wat olijfolie in de schaal en voeg de paella rijst toe. Laat de rijst kort aanbakken om die heerlijke gegrilde smaak te krijgen. Voeg vervolgens per deel rijst twee delen vloeistof toe, bestaande uit een mix van visbouillon, witte wijn en water. Voeg ook de paprikablokjes toe. Laat het geheel zachtjes pruttelen zodat alle smaken mooi samen kunnen komen.
Wees niet zuinig met de kruiden! Gebruik uitvoerig paellakruiden, viskruiden en peper en zout om alles op smaak te brengen. Laat het geheel lekker sudderen. Wanneer het bijna klaar is, voeg je de eerder gegrilde zeevruchten toe aan de pan en laat je alles samen nog even stoven om de smaken te vermengen. Bewaar zeker enkele van de mooiste zeevruchten om later bovenop de paella te leggen voor een aantrekkelijke presentatie.
Wanneer de paella klaar is, haal je de pan van het vuur en laat je deze 20 minuten rusten, afgedekt met aluminiumfolie. Dit geeft de smaken de kans om goed in te trekken! Werk af met verse peterselie en een paar partjes frisse citroen. Buen provecho!